Eatit är appen som vet vad du behöver och vill äta

Start - Hälsoapp - Eatit är appen som vet vad du behöver och vill äta

Eatit är appen som vet vad du behöver och vill äta

Vi sitter på H2 Health Hub på Hälsingegatan i Stockholm, mitt bland start up-bolag som alla jobbar för att digitalisera framtidens hälso- och sjukvård. Gemensamt för oss som samlas här är att vi är övertygade om att framtidens vårdkedja börjar, slutar och följs upp digitalt. Hälsoappar och andra digitala hjälpmedel kommer vara i symbios med vården i framtiden.

Den här veckan har vi pratat med grundarna till Eatit – appen som vet vad du behöver och vill äta.

Så fungerar traditionell kostrådgivning

Dietister hjälper människor som behöver förändra sina matvanor, till exempel för att förebygga sjukdom eller för att återfå hälsan vid sjukdom. I deras arbete ingår inte bara att ge råd om kost utan också att hjälpa människor omsätta dessa rekommendationer till att fungera i vardagen. Inom vården bidrar dietister med kompetens inom nutrition, det vill säga vetenskapen om kostens betydelse för vår hälsa och välbefinnande. De förebygger, utreder och behandlar tillstånd och symptom relaterade till individers matvanor, näringsintag, sjukdom och hälsa. Traditionellt tas beslut och åtgärder baserat på analys av matintag (kaloriintag), daglig aktivitet (energiförbrukning) och efter vad som uppges i matdagboken.

Vanligtvis går vägen till en dietist via ett läkarbesök där du redan har blivit diagnostiserad eller där du fått tala om dina besvär och/eller misstankar om allergi eller intolerans. Det är många gånger en ganska lång process innan problemen kan avhjälpas och vanor förbättras.

Morgondagens kostrådgivning i en app

Att leva ett hälsosamt liv, att äta och träna rätt är inte alltid lätt. För vad är rätt för dig och hur hittar man balans? Många vet vad nyttig mat är, men vill helt enkelt inte gå på strikta dieter eller ändra sina kostvanor för mycket. Om viljan till förändring kommer från dig själv är sannolikheten större att du når resultat. Nydiagnostiserad med celiaki, diabetes eller orolig för att du inte får i dig tillräckligt på vegansk kost? I dina blodvärden finns många av svaren.

Tänk att själv kunna boka en tid för ett blodprov och därefter få återkoppling med resultat och analys, direkt i mobilen?

digital dietistEtt resultat svart på vitt som berättar hur det faktiskt ligger till i kroppen. Detta gäller vare sig du har blivit diagnostiserad, känner dig hängig och uppblåst eller bara rent av är nyfiken och sugen på att förnya dina matvanor. Tänk att sedan få mat levererad hem till dig som är baserad på vad din kropp behöver och vill ha?

Grundarna av Eatit, Theresia Silander Hagström och Oytun Yildirimdemir, lärde känna varandra när de studerade industriell ekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Efter studierna jobbade de båda ingenjörerna utomlands under en tid. Väl hemma igen hade de blivit fulltankade med inspiration på det gemensamma intresset – mat.

I Tanzania åt jag så mycket fantastisk mat och framför allt frukt. Jag fick verkligen upp ögonen för säsongsbaserade råvaror. Det kan skilja ett par timmar bara mellan en mogen och övermogen mango, förklarar Theresia.

När jag kom hem till Sverige slogs jag av hur lite våra matbutiker är anpassade efter vad som är i säsong. Relationen till maten och var den verkligen kommer ifrån förtas, fortsätter Theresia.

Från matkasse till hälsorekommendation

Utifrån intresset för mat och hälsa började entreprenörsduon leverera matkassar från lokala lantbrukare kring Stockholm under namnet GoJord. Kassarna var utformade efter tillgången på råvarorna. Konceptet växte och formades med tiden om, fortfarande med maten i fokus. Matkassar blev till hälsorekommendationer och recept. Theresia och Oytun hade en vision om att kunna använda hälso- och preferensdata för att skapa bra och roliga matvanor. Idén till Eatit var född.

Idag består teamet, utöver Theresia och Oytun, av en läkare, en dietist och ett flertal utvecklare.

Om tjänsten Eatit

Tjänsten börjar med att användaren beställer ett blodprov i appen. Sedan följer en blodprovtagning på någon av de hittills hundratals knutna vårdcentraler runt om i landet. Åtta fokusområden analyseras. Bland dessa sköldkörtel-, hjärt-, blodsocker-, lever och njurfunktion, inflammationer och en omfattande blodstatus.

digital dietist

Analysen görs i sjukhuslaboratorier, där legitimerade läkare granskar resultaten och påvisar om något värde är utanför det vanliga. I samråd med en dietist görs en skriftlig analys, ett utlåtelse som användaren sedan får om sina resultat. Underlaget för blodprovet har då granskats med hänsyn till användarens hälsodata, tränings- och matvanor och smakpreferenser. Appen, som är kopplad till maskininlärning, ger tips och recept utifrån vad din kropp behöver. Med tiden även utifrån vad du är sugen på härnäst. Om du har smak för det onyttiga kommer appen inte att rekommendera smoothies och sallader. Istället kan du få tips på små förändringar och alternativ till din vanliga kost, exempelvis kycklingburgare istället för hamburgare. Med Eatit har du dietisten i fickan.

En hälsoapp på framfart

I höstas tog Eatit en plats i Vinnovas accelerator TINC, med bas i Silicon Valley. Därpå var de en av huvudtalarna på Telias stora innovationskonferens Purple Ideas. Dessförinnan, för snart ett år sedan var de tillbaka på KTH, fast inte som studenter den här gången utan för att presetentera Eatit när KTH Innovation arrangerade Demo Day.

Vi tycker att det är superspännande att få följa teamets fortsatta resa. En av oss har ställt oss på väntelista att få testa appen när den väl släpps..

Heja Eatit!